Képviselőfánk
Életemben először megpróbálkoztam a képviselőfánk elkészítésével. Kicsit féltem tőle, de félelmem alaptalannak bizonyult, remélem ez a következő alkalommal is így marad.:)
Először videót is szerettem volna készíteni, de a youtube-on található már róla jó videó, így maradtam a fényképeknél.
A tészta receptjét Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, a krém pedig a Krémes krémje.
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsiradék (én margarint használtam)
- 5 egész tojás
- 2 dl forró víz
- csipet só
A vízbe beletesszük a sót és a margarint, majd felforraljuk.
Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.
A tésztát kicsit átkeverjük robotgéppel, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat.
Sűrű nokedlitésztát kell kapni, ha túl kemény vagy lágy a tészta, ennek megfelelően adhatunk hozzá több vagy kevesebb tojást.
Nyomózsákba töltjük és szilikonos sütőpapírra nyomunk diónyi halmokat, nekem összesen 27 db lett ebből a tészta mennyiségből. Ha nincs nyomózsákunk, akkor teáskanál segítségével szaggassuk ki a tésztákat.
A sütésénél nagyon oda kell figyelni. Én 180 fokon sütöttem 10 percig, majd levettem 100 fokra a sütőt és addig sütöttem amíg egyenletes színe nem lett. Az első 10-15 perc kulcsfontosságú, ekkor nem szabad kinyitni a sütőt, azért mert a tészta összeesik és oda lesz minden munkánk. Mivel én kisebb méretű fánkokat készítettem, ezért elegendő volt a 10 perc 180 fokos sütés.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 5 tojásfehérje
- 0,5 l víz
- 17,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A pudingport, vaníliás cukrot, 5 dkg cukrot és a vizet csomómentesen elkeverjük, majd pudingot főzünk belőle.
Eközben a tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.
A kész pudinghoz hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, majd egy nagyon rövid ideig főzzük.
A krémet habzsákba töltjük és megtöltjük a krémmel a fánkocskákat.
Viszonyításképpen, itt látszik, hogy mekkora lett egy darab fánk. Hozzáteszem, hogy nincs túl nagy tenyerem. :)
A fánkok tetejét feldobhatjuk esetleg egy kis olvasztott csokival vagy akár karamellel, amit megszórhatunk például pörkölt mogyoróval vagy dióval.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése