Kövess Facebook-on is!

Képviselőfánk

Életemben először megpróbálkoztam a képviselőfánk elkészítésével. Kicsit féltem tőle, de félelmem alaptalannak bizonyult, remélem ez a következő alkalommal is így marad.:)
Először videót is szerettem volna készíteni, de a youtube-on található már róla jó videó, így maradtam a fényképeknél.
A tészta receptjét Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, a krém pedig a Krémes krémje.
Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsiradék (én margarint használtam)
  • 5 egész tojás
  • 2 dl forró víz
  • csipet só

A vízbe beletesszük a sót és a margarint, majd felforraljuk.

Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.

A tésztát kicsit átkeverjük robotgéppel, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat.

Sűrű nokedlitésztát kell kapni, ha túl kemény vagy lágy a tészta, ennek megfelelően adhatunk hozzá több vagy kevesebb tojást.


Nyomózsákba töltjük és szilikonos sütőpapírra nyomunk diónyi halmokat, nekem összesen 27 db lett ebből a tészta mennyiségből. Ha nincs nyomózsákunk, akkor teáskanál segítségével szaggassuk ki a tésztákat.

A sütésénél nagyon oda kell figyelni. Én 180 fokon sütöttem 10 percig, majd levettem 100 fokra a sütőt és addig sütöttem amíg egyenletes színe nem lett. Az első 10-15 perc kulcsfontosságú, ekkor nem szabad kinyitni a sütőt, azért mert a tészta összeesik és oda lesz minden munkánk. Mivel én kisebb méretű fánkokat készítettem, ezért elegendő volt a 10 perc 180 fokos sütés.

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 5 tojásfehérje
  • 0,5 l víz
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor


A pudingport, vaníliás cukrot, 5 dkg cukrot és a vizet csomómentesen elkeverjük, majd pudingot főzünk belőle. 

Eközben a tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

A kész pudinghoz hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, majd egy nagyon rövid ideig főzzük.

A krémet habzsákba töltjük és megtöltjük a krémmel a fánkocskákat.

Viszonyításképpen, itt látszik, hogy mekkora lett egy darab fánk. Hozzáteszem, hogy nincs túl nagy tenyerem. :)
A fánkok tetejét feldobhatjuk esetleg egy kis olvasztott csokival vagy akár karamellel, amit megszórhatunk például pörkölt mogyoróval vagy dióval.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Látogatók száma

Szerzői jogvédelem

A blogban megjelenő minden jellegű tartalomra (receptek, leírások, videók, fényképek stb.) a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, így azt a szerző engedélye nélkül egyéb helyen közzétenni tilos.