Házi tészta
"Amikor én még kislány voltam..." nagymamám, dédimamám és anyukám elég sokszor készítettek házi tésztát. Én is mindig ott tüsténkedtem és próbáltam tekerni a tésztanyújtót, de erő híján ez csak próbálkozás maradt. Emlékszem, hogy mindenütt tészta száradt, amit az öcsém lelkesen csipegetett.
Pár hete egyszer csak jött az ötlet, hogy márpedig én házi tésztát fogok csinálni és előkeresem a régi tésztanyújtónkat. Sok évvel ezelőtt a szüleim még piacon vásárolták, de csak cérnametélt készítésre és nyújtásra alkalmas. Nekem csak sima tésztalapokra volt szükségem, mivel lasagne készítés szerepelt a terveim közt.
A tészta receptje nagyon egyszerű,
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
ezt az arányt pedig kedvünk szerint növelhetjük.
Rugalmas tésztát kell kapni, ha szükséges adhatunk hozzá vizet. Letakarva fél óráig pihentetjük.
Egy keveset késsel széles metéltté vágtam és még frissen megfőztem (figyelni kell, mert a friss tészta pár perc alatt megfő), a maradékból másnap lasagne-t készítettem.
A fenti mennyiség kb. 30 dkg lisztből készült.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése