Paradicsom és fűszerek szárítása aszalógépben
Sok helyen találkoztam már a szárított paradicsommal, így gondoltam egyet és én is elkészítettem.
A paradicsomokat félbe vágjuk, a nagyobbakat negyedekbe. A magokat egy kanál segítségével kikaparjuk, majd a héjával lefelé az aszalógép tálcájára tesszük.
A magozott paradicsomokat megsózzuk és elindítjuk az aszalógépet, én egy pár gerezd fokhagymát is tettem a tálcákra.
Pontos időt nem tudok rá írni, hogy meddig száradt mert voltak kisebb nagyobb darabok is, így folyamatosan figyelgettem és a szárazakat befőttesüvegbe rakosgattam.
Az üvegben a paradicsomrétegek közé oregánót és kakukkfüvet szórtam, illetve a fokhagyma gerezdeket is közé tettem. Végezetül napraforgó olajjal öntöttem nyakon paradicsomokat. Bár általában olívaolajjal szokták.
Van egy pár fűszernövényünk a kertben, így azokat is folyamatosan tartósítjuk anyukámmal. Eddig a Napra bíztuk a szárítást, idén viszont kipróbáltuk aszalógépben készítve. Előnye, hogy pár óra alatt elkészül és talán még a színe is kicsit szebb marad.
Amiket elteszünk vagy éppen már eltettünk télire a következők: petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, lestyán, zeller, borsmenta, citromfű. Ezek az év hátralévő részében jó szolgálatot tesznek ételeinket ízesítve vagy gyógyteaként elkészítve.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése