Croissant
A T. Bálint kiadó akciójának keretében kedvezményesen sikerült hozzájutnom Michel Roux - Tésztavarázs című könyvéhez, amiről már ódákat olvastam a különböző gasztroblogokon. Elsőként a croissant receptet próbáltam ki, ami mindenkinek elnyerte a tetszését.
A legfontosabb dolog talán, hogy aki neki szeretne vágni az számoljon vele, hogy sokáig készül. (Én délelőtt 11-kor készítettem el a tésztát és este fél 9-re sütöttem ki a második tepsivel, de megérte:) )
A receptben némileg változtattam, még pedig a 3,5%-os tejet 1,5%-os laktózmentesre, illetve a vajat margarinra cseréltem, így laktózérzékenyek is ehetnek belőle.
Hozzávalók:
- 25 g friss élesztő
- 250 ml langyos, 3,5%-os tej
- 500 g finomliszt
- 12 g só
- 50 g kristálycukor
- 275 g hideg, de nem túl kemény vaj
- tojásmáz a kenéshez (1 tojássárgája, 1 evőkanál tejjel összekeverve)
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk egy csipet cukorral, és langyos tejjel. A többi száraz összetevőt összekeverjük. Ha az élesztőt felfutott tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, amikor elválik az edény falától abbahagyjuk a gyúrást, nem szabad túl rugalmassá válnia. Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt kiütögetjük belőle a levegőt, de nem szabad túlságosan kidolgozni. Ezután pihentetjük a tésztát hűtőszekrényben legalább 4, de 8 órától nem hosszabb ideig.
3. A pihentetés után ismét kiütögetjük belőle a levegőt, labdává formázzuk és egy keresztet vágunk a közepébe.
4. A vajból már előzetesen tömböt készítettem. Ehhez a vajat kisebb darabokra vágtam és folpack fóliába csomagoltam, majd egy nyújtófa segítségével kialakítottam a tömböt. Ezt a tömböt a tészta közepére helyezzük.
5. A vajra a kinyújtott tésztaszéleket ráhajtjuk.
6. Ezután indul a nyújtás és hajtogatás. A nyújtófával óvatosan megnyomkodjuk, majd ha már kellően ellapult elkezdjük nyújtani. A könyv 60x30 cm-es méretet javasol, nekem ez jóval kisebbre sikerült. Ha kinyújtottuk, akkor három felé hajtjuk a tésztát és fél órán keresztül fóliába csomagolva pihentetjük.
7. A tésztát 90 fokkal elforgatjuk és megismételjük az előző lépést még kétszer. A második hajtogatás után nem szabad 1 óránál tovább a hűtőben hagyni a tésztát.
8. A tésztát 3 mm vastagságúra, kb 65x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ezt a félbe vágjuk, így kapunk két tésztacsíkot amiből kivágjuk a háromszögeket. Ehhez a könyv sablon használatát javasolja, erős kartonból készítsünk egy 9 cm-es alappal 18 cm-es magassággal rendelkező háromszöget.
9. Vékonyan lekenjük a tojásmázzal a belseje felől kifelé haladva. (Így a tészta rétegei nem ragadnak össze és megfelelően tud kelni.) A sütőlapokat enyhén párás helyre tegyük és kelesszük a duplájára.
10. Lekenjük még egyszer a tojásmázzal és előmelegített 170 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése