Kövess Facebook-on is!

Croissant

A T. Bálint kiadó akciójának keretében kedvezményesen sikerült hozzájutnom Michel Roux - Tésztavarázs című könyvéhez, amiről már ódákat olvastam a különböző gasztroblogokon. Elsőként a croissant receptet próbáltam ki, ami mindenkinek elnyerte a tetszését.
A legfontosabb dolog talán, hogy aki neki szeretne vágni az számoljon vele, hogy sokáig készül. (Én délelőtt 11-kor készítettem el a tésztát és este fél 9-re sütöttem ki a második tepsivel, de megérte:) )

A receptben némileg változtattam, még pedig a 3,5%-os tejet 1,5%-os laktózmentesre, illetve a vajat margarinra cseréltem, így laktózérzékenyek is ehetnek belőle.

Hozzávalók:
  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml langyos, 3,5%-os tej
  • 500 g finomliszt
  • 12 g só
  • 50 g kristálycukor
  • 275 g hideg, de nem túl kemény vaj
  • tojásmáz a kenéshez (1 tojássárgája, 1 evőkanál tejjel összekeverve)

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy csipet cukorral, és langyos tejjel. A többi száraz összetevőt összekeverjük. Ha az élesztőt felfutott tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, amikor elválik az edény falától abbahagyjuk a gyúrást, nem szabad túl rugalmassá válnia. Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Ha megkelt kiütögetjük belőle a levegőt, de nem szabad túlságosan kidolgozni. Ezután pihentetjük a tésztát hűtőszekrényben legalább 4, de 8 órától nem hosszabb ideig.

3. A pihentetés után ismét kiütögetjük belőle a levegőt, labdává formázzuk és egy keresztet vágunk a közepébe. 


4. A vajból már előzetesen tömböt készítettem. Ehhez a vajat kisebb darabokra vágtam és folpack fóliába csomagoltam, majd egy nyújtófa segítségével kialakítottam a tömböt. Ezt a tömböt a tészta közepére helyezzük.


5. A vajra a kinyújtott tésztaszéleket ráhajtjuk.


6. Ezután indul a nyújtás és hajtogatás. A nyújtófával óvatosan megnyomkodjuk, majd ha már kellően ellapult elkezdjük nyújtani. A könyv 60x30 cm-es méretet javasol, nekem ez jóval kisebbre sikerült. Ha kinyújtottuk, akkor három felé hajtjuk a tésztát és fél órán keresztül fóliába csomagolva pihentetjük.


7. A tésztát 90 fokkal elforgatjuk és megismételjük az előző lépést még kétszer. A második hajtogatás után nem szabad 1 óránál tovább a hűtőben hagyni a tésztát.

8. A tésztát 3 mm vastagságúra, kb 65x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ezt a félbe vágjuk, így kapunk két tésztacsíkot amiből kivágjuk a háromszögeket. Ehhez a könyv sablon használatát javasolja, erős kartonból készítsünk egy 9 cm-es alappal 18 cm-es magassággal rendelkező háromszöget.




8. A tészta háromszögek alapjának közepén egy 1 cm-es vágást készítünk, így széttudjuk húzni a a két végét, majd így kezdjük el feltekerni. Ha tölteni szeretnénk, akkor az aljába tegyük a tölteléket és úgy tekerjük fel.

9. Vékonyan lekenjük a tojásmázzal a belseje felől kifelé haladva. (Így a tészta rétegei nem ragadnak össze és megfelelően tud kelni.) A sütőlapokat enyhén párás helyre tegyük és kelesszük a duplájára.

10. Lekenjük még egyszer a tojásmázzal és előmelegített 170 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.


Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Látogatók száma

Szerzői jogvédelem

A blogban megjelenő minden jellegű tartalomra (receptek, leírások, videók, fényképek stb.) a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, így azt a szerző engedélye nélkül egyéb helyen közzétenni tilos.