Kövess Facebook-on is!

Karamell fagylalt

Kissé megkésve ugyan, de megérkezett a karácsonyi ajándékként rendelt fagylaltgépem és ostyasütőm. Egy BOSCH MUM4655-ös robotgéppel dolgozok és az ehhez tartozó fagylaltgépet kaptam meg szüleimtől. Ezt elsőnek egy karamell fagylalttal próbáltam ki, a végeredmény isteni! :)
Hozzávalók:
  • 4,5 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 2 kisebb méretű tojássárgája
  • 0,5 dl tejszín
  • kevés vaníliaaroma vagy vaníliarúd (elhagyható)

Elkészítés:
A teljes cukormennyiségből elvett 10 dkg cukorból karamellt készítünk, ha már csomómentes akkor hozzákeverünk 2 dl tejet és a 0,5 dl tejszínt (apránként adagolva, úgy nem köt be hirtelen a karamell), majd újraforrásig főzzük. Egy kevés tejben (kb. 0,5 dl) elkeverjük a tojások sárgáját, közben a maradék tejet felforraljuk. Ha a tej forrni kezd, hozzáöntjük a tojásos tejet (folyamatosan kevergetni kell) és újraforraljuk, majd a tűzről levéve leszűrjük. A két részt alaposan összekeverjük és kihűtjük. Ha kihűlt a fagylaltgépbe öntve elkészítjük a fagylaltot. 

Nekem kb. háromnegyed órán át keverte, de lehet hogy 1 teljes órán át. Pár órára a mélyhűtőbe tettem és egy tökéletes karamell fagylaltot kaptam végeredményül. :) Ami még feltűnt, hogy a kész keverék elég édesnek tűnt, de fagylaltként ez az édesség eltűnt.



Update:
Újabban változtattam a recepten annyiban, hogy a tej és tejszín összesen fél liter legyen (a tejszín 1-1,5 dl és a tej pedig ettől függően 3,5 vagy 4 dl).
Az elkészítés menete, ugyanúgy történik, mint a fent leírtakban. (2,5 dl tejjel főzöm meg a tojássárgákkat, a maradékot a tejszínnel a karamellehez öntöm.)

Megjegyzések

Látogatók száma

Szerzői jogvédelem

A blogban megjelenő minden jellegű tartalomra (receptek, leírások, videók, fényképek stb.) a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, így azt a szerző engedélye nélkül egyéb helyen közzétenni tilos.