Kövess Facebook-on is!

Pita gyroshoz

Nagy kedvenceim közé tartozik a gyros, amivel azt hiszem nem vagyok egyedül. Sokan inkább megveszik boltban a pitákat a helyett, hogy megpróbálnának otthon készíteni. Bevallom amíg albérletben laktam előfordult, hogy én is vásároltam. De ahhoz képest, hogy milyen egyszerű tésztáról van szó, elég drágán árulják, mindössze pár darabos kiszerelésben. Utoljára 1-2 éve vásároltam, akkor 2 db-os kiszerelés körülbelül 300 Ft-ba került, ami azóta gondolom csak emelkedett. Mivel a tésztájában liszt, só, élesztő és víz van, azt hiszem mindenképpen megéri otthon készíteni és akár lefagyasztani, hogy bármikor elővehessük. Arról nem is beszélve, hogy elmondhatjuk róla, hogy mi készítettük és biztosan finomabb lesz, mint az ecetszagú boltban kapható (amit én vásároltam, annak az volt :S ).
Kezdőknek is bátran ajánlom ezt a receptet, hiszen egyáltalán nem bonyolult. :)

Hozzávalók a pita tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor az élesztőhöz
  • 2 tk. só
  • kb. fél liter langyos víz
Ha már teljesen kezdőknek is ajánlom a receptet, akkor szeretnék nekik egy kis segítséget nyújtani, azoknak is akiknek semmi alapjuk nincs a kelt tészta készítéssel kapcsolatban.

1. Az élesztő felfuttatása:
Az élesztőt egy kis tálban összemorzsoljuk és hozzáadjuk a cukrot, egy kevés lisztet (kb. 1 tk.), majd ráöntünk egy kevés langyos vizet, de használhatunk a felfuttatáshoz tejet is. Fontos, hogy a víz v. tej langyos legyen, ne túl meleg. (A langyos víz v. tej és cukor indítja el az élesztő gombákat, ha túl meleget öntünk rá akkor megöljük vele őket.)
Az élesztőt félretesszük (én a radiátorra szoktam).

2. A tészta összeállítása
A lisztet és a sót összekeverjük és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Figyelni kell arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert megöli az élesztőgombákat. Elkezdjük dagasztani a tésztát és közben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet. A végén közepes keménységű tésztát kell kapni.

3. Kelesztés
Kb. 1 órán keresztül hagyjuk a tésztát duplájára kelni.


4. Formázás
A tésztát kb. 3-4 centi vastagra szoktam nyújtani és a legnagyobb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) szaggatom. A kapott gombócot kb. 0,5 cm vastagra nyújtom és amíg a sütő melegszik (250 °C) hagyom pihenni a tésztákat (15 perc).

5. Sütés
A 250 °C-ra előmelegített sütőbe teszem a pitákat nagyjából 5 percre. Ha a tészták felfúvódtak, körülbelül 1 perc után meg kell fordítani és még egy rövid ideig sütni kell. 


Nagyon halvány színe szokott lenni a közepén, de az sem baj, ha fehér marad, mert nagyon hamar átsül. Ha megvárjuk, hogy barna legyen, akkor kiszárad és törni fog.


A piták megtöltését már mindenkinek a saját fantáziájára bízom :)

Jó étvágyat!


Megjegyzés: Ha tésztát nagyobbra nyújtjuk és megszurkáljuk egy villával, akár pizzaként is elkészíthető.

Megjegyzések

Látogatók száma

Szerzői jogvédelem

A blogban megjelenő minden jellegű tartalomra (receptek, leírások, videók, fényképek stb.) a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, így azt a szerző engedélye nélkül egyéb helyen közzétenni tilos.